Hopp til innholdet
Hjem » Artikler » Kylling på pizza

Kylling på pizza

  • av
Hjemmelaget kylling pizza med oliven

Kyllingpizza er en av de mest populære pizzaalternativene på markedet i dag. Denne deilige retten består av en sprø pizzabunn, toppet med saftige biter av kylling og et utvalg av andre smakfulle ingredienser. Kyllingpizzaen har blitt et fast innslag på menyen til mange restauranter og pizza-kjeder over hele verden, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Denne deilige retten er ikke bare utrolig smakfull, men å ha kylling på pizza er også et sunnere alternativ til mer tradisjonelle pizzaer som kan være høye i fett og kalorier.

Det finnes mange forskjellige måter å tilberede en kyllingpizza på, og det er vanligvis opp til hver enkelt kokk å bestemme hvilke ingredienser som skal brukes. Noen populære toppings inkluderer løk, paprika, sopp, oliven, ananas, jalapenos og ost. En av de beste tingene med kyllingpizzaen er at den er så allsidig. Den kan serveres som et måltid i seg selv, eller som en del av et større måltid. Den kan også enkelt tilpasses ulike diettbehov, for eksempel glutenfri eller vegetarisk. Uansett hvordan du bestemmer deg for å tilberede kyllingpizzaen, er det en ting som er sikkert – det er en rett som vil glede både store og små. Så neste gang du har lyst på noe annet enn den vanlige pizzaen, prøv å tilberede en deilig kyllingpizza og nyt den fantastiske smaken av dette populære pizzaalternativet!

Historie – Opprinnelsen til pizza

Napoli. pizzaens opphavssted

Pizza har en lang og fascinerende historie, helt tilbake til antikkens Roma. De første pizzaene ble laget av flate brød og stekt på varme steiner, før de ble topped med olivenolje, urter og ost. Disse brødene ble kalt «focaccia» og spist av arbeidere på landsbygda. Det var ikke før på 1700-tallet at pizzaen virkelig tok av blant den brede befolkningen i Italia, spesielt i Napoli. Tomatsaus og varierte toppings som mozzarellaost og basilikum ble lagt til og en av de mest populære variantene var Margherita-pizzaen, oppkalt etter dronning Margherita av Savoia.

I USA ble pizzaen introdusert av italienske innvandrere på slutten av 1800-tallet, men det var ikke før etter andre verdenskrig at pizzaen virkelig tok av i USA. Takket være økt tilgjengelighet av ingredienser og utviklingen av pizzakjeder, ble kylling på pizza først vanlig på 1990-tallet. Tidligere var pepperoni, skinke eller pølse vanligere toppings.

Kyllingpizza ble først populær i USA, med varianter som BBQ-kylling, kylling-alfredo og kylling og pesto. I dag er kyllingpizza en vanlig variant over hele verden, og det finnes mange forskjellige måter å tilberede den på. Kylling kan grilles, stekes eller bakes og kan toppes med alt fra grønnsaker og ost til sauser og krydder. Kylling på pizza er en deilig og tilfredsstillende måltid for enhver pizzafan.

Ingredienser til kyllingpizza

Pizza and ingredienser

Forslag til ingredienser:

Kylling (hel, filet, lår, vinger osv.)

– Sauser (bbq-saus, sweet chili-saus, teriyaki-saus, honning-sennep osv.)

– Oster (cheddar, mozzarella, feta, parmesan osv.)

– Grønnsaker (paprika, løk, tomat, jalapeño, sopp, mais osv.)

– Toppings (bacon, avokado, oliven, rømme, guacamole, koriander osv.)

Eksempler på ulike varianter:

1. BBQ-kylling med cheddarost, løk og jalapeño

2. Teriyaki-kylling med sopp, paprika og fetaost

3. Honning-sennep-kylling med bacon, avokado og parmesanost

4. Sweet chili-kylling med mais, tomat og rømme

5. Kylling tikka masala med koriander, løk og guacamole

6. Kylling alfredo med hvitløk, cherrytomater og mozzarellaost Det finnes en rekke muligheter når det kommer til å lage ulike varianter av kyllingpizza. Det er kun fantasien som setter grenser.

Oppskrift på kyllingpizza

Mann som ser på pizza oppskrift på mobiltelefonen sin

Vanlig type

Ingredienser

– 1 ferdigkjøpt pizzabunn
– 1 kopp grillkrydret kylling (fersk eller ferdiglaget)
– 1/2 kopp revet mozzarellaost
– 1/4 kopp hakket rødløk
– 1/4 kopp hakket paprika
– 1/4 kopp hakket fersk koriander

Fremgangsmåte

1. Forvarm ovnen til 220 grader.

2. Legg pizzabunnen på en stekeplate eller pizzapanne.

3. Fordel BBQ-sausen over pizzabunnen.

4. Legg kylling, rødløk og paprika over sausen.

5. Dryss revet mozzarellaost over toppen.

6. Stek pizzaen i ovnen i 10-12 minutter, eller til osten er smeltet og gyllenbrun.

7. Strø fersk koriander over pizzaen før servering.

Oppskrift med BBQ-saus og bacon

Ingredienser

– 1 ferdigkjøpt pizzabunn
– 1/2 kopp BBQ-saus
– 1 kopp grillkrydret kylling (fersk eller ferdiglaget)
– 4 skiver bacon, stekt og hakket
– 1/2 kopp revet cheddarost
– 1/4 kopp hakket rødløk
– 1/4 kopp hakket paprika

Fremgangsmåte

1. Forvarm ovnen til 220 grader.

2. Legg pizzabunnen på en stekeplate eller pizzapanne.

3. Fordel BBQ-sausen over pizzabunnen.

4. Legg kylling, bacon, rødløk og paprika over sausen.

5. Dryss revet cheddarost over toppen.

6. Stek pizzaen i ovnen i 10-12 minutter, eller til osten er smeltet og gyllenbrun.

Thai-inspirert kyllingpizzaoppskrift

Ingredienser

– 1 ferdigkjøpt pizzabunn
– 1/2 kopp sweet chili-saus
– 1 kopp grillkrydret kylling (fersk eller ferdiglaget)
– 1/2 kopp revet mozzarellaost
– 1/4 kopp hakket gul løk
– 1/4 kopp hakket rød paprika
– 1/4 kopp hakket ananas
– 1/4 kopp hakket fersk koriander
– 1/4 kopp peanøtter, hakket

Fremgangsmåte

1. Forvarm ovnen til 220 grader.

2. Legg pizzabunnen på en stekeplate eller pizzapanne.

3. Fordel sweet chili-sausen over pizzabunnen.

4. Legg kylling, gul løk, paprika og ananas over sausen.

5. Dryss revet mozzarellaost over toppen.

6. Stek pizzaen i ovnen i 10-12 minutter, eller til osten er smeltet og gyllenbrun.

7. Strø fersk koriander og hakket peanøtter over pizzaen før servering.

Kylling på pizza -et litt sunnere alternativ 

Kylling på pizza er en populær matrett kjent for sin smakfulle og saftige kylling og deilig smeltet ost. Men det er ikke bare velsmakende – kyllingpizza kan også være en sunn matrett. Kylling er en god kilde til proteiner og har færre kalorier enn tradisjonell pizza. Med noen justeringer kan man gjøre kyllingpizzaen enda sunnere. Proteiner fra kylling er viktige byggesteiner for kroppen vår. Kylling inneholder også vitamin B og mineraler som sink og selen. Proteinet fra kylling kan bidra til å øke metthetsfølelsen og redusere inntaket av kalorier på lang sikt.

Tradisjonell pizza er kjent for å ha et høyt kaloriinnhold på grunn av fett og karbohydrater. Kyllingpizza har derimot mindre kalorier per porsjon på grunn av det høye proteininnholdet og det faktum at kylling inneholder mindre fett enn andre kjøttyper. For å gjøre kyllingpizzaen enda sunnere, kan man bytte ut noen av ingrediensene med sunnere alternativer. En hel hvete pizzadeig eller glutenfri pizzadeig kan erstatte vanlig deig for å redusere karbohydratinnholdet. Fettfri eller lavfettoppskrift kan erstatte vanlig ost for å redusere fettinnholdet.

Friske grønnsaker som paprika, løk, gulrot og tomat kan legges til for å øke næringsinnholdet i kyllingpizzaen. Redusert inntak av salt kan gjøre kyllingpizzaen enda sunnere. Ferske eller tørkede urter og krydder kan brukes i stedet for salt for å gi smak uten å øke saltinnholdet. Å kutte ned på saltinntaket kan redusere risikoen for hjertesykdommer og høyt blodtrykk. Kyllingpizza kan være en sunn og næringsrik matrett, så lenge man velger sunne ingredienser og reduserer inntaket av fett og salt. Med noen få justeringer kan man fortsatt nyte smaken av kyllingpizza samtidig som man får i seg viktige næringsstoffer og reduserer kaloriinntaket.

Servering og tilbehør

Kyllingpizza kan være en herlig middagsrett som både er smakfull og mettende. Det finnes mange varianter av kyllingpizza, men de fleste inneholder kylling, ost og tomatsaus. Når du serverer kyllingpizza kan du også velge å ha forskjellige salater og andre tilbehør som passer godt sammen med retten. Når det gjelder drikkevalg som passer til kyllingpizza, er det flere alternativer å velge mellom. Hvitvin kan være et godt valg for å balansere smaken i pizzaen, og en Chardonnay eller Sauvignon Blanc kan være en god match.

Hvis du heller foretrekker rødvin, kan en Pinot Noir eller en Barbera være gode valg. Øl kan også være en passende drikke til pizzaen, og en IPA eller en pilsner kan være gode valg. Når det kommer til tilbehør, kan du velge fra et bredt utvalg av forskjellige salater og sideretter. En frisk grønn salat med en sitrusdressing kan være en god match for å balansere smaken av pizzaen.

En kremet pastasalat med soltørkede tomater og urter kan også være en deilig siderett. Hvis du ønsker en varm rett, kan du også servere grillede grønnsaker som squash og paprika. Når du serverer kyllingpizza, er det viktig å sørge for at den er varm og fersk.

Du kan velge å servere pizzaen på et fat eller en pizzastein slik at den holder seg varm. Du kan også velge å dele pizzaen opp i mindre biter eller kiler, slik at gjestene enkelt kan ta seg selv. Kyllingpizza kan være en deilig middagsrett som kan tilpasses etter smak og preferanser. Ved å velge passende drikkevarer og tilbehør, kan du skape en komplett og smakfull middagsopplevelse for deg og dine gjester.

3 morsome fakta om kyllingpizza

  • Kyllingpizza ble opprinnelig opprettet som en markedsføringsstunt av Pizza Hut på 1980-tallet for å tiltrekke seg helsebevisste kunder som ønsket et slankere alternativ til biff- og pølsebelag. Lite visste de at det ville bli en favoritt blant fansen med utallige variasjoner og smakskombinasjoner!

  • I 2017 opprettet en pizzarestaurant i Storbritannia en kylling tikka masala-pizza som inkluderte et lag med krydret karri-saus, biter av marinert kylling og fersk koriander. Pizzaen var så populær at den vant tittelen «Beste Pizza i Verden» på International Pizza Challenge i Las Vegas!

  • Verdens største kyllingpizza ble laget i 2010 av en gruppe kokker i Roma, Italia. Den målte over 131 fot lang og inkluderte 11 000 pund med mel, 8 800 pund med tomatsaus, 4 400 pund med kylling og 3 300 pund med mozzarellaost. Det tok over 48 timer å lage og matet over 30 000 mennesker!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *